Rut-avdrag

RUT-AVDRAG STÄDNING

RUT-avdraget gör att du som privatperson endast betalar hälften av kostnaden för städhjälp såsom flyttstädning, flytthjälp, hemstädning, städning inför visning, byggstädning, fönsterputs och även tvätt för att nämna några städtjänster.

Tänk på att material och avdrag för resekostnader inte kan användas i RUT-avdraget, utan det är endast tjänsten som man gör avdrag för. Ska du flytta så kan du får 50 procent avdrag på priset med RUT-avdrag på både flytt och flyttstäd när du anlitar en städfirma och/eller flyttfirma.

W3.CSS W3.CSS

RUT-avdraget är en skattereduktion som kan nyttjas av privatpersoner för hushållsnära tjänster. RUT-avdrag är en akronym för “Rengöring, Underhåll, och Tvätt”. Idag har RUT-avdraget kommit att innehålla fler hushållsnära tjänster än så. Förutom olika typer av städning så ingår även en del IT-tjänster, trädgårdsarbete, barnpassning och även nu installation av solceller.

RUT-avdraget ger dig som privatperson 50 procent avdrag på vissa tjänster. Nytt för 2022 är att maxbeloppet som man som privatperson kan nyttja för RUT-avdraget är 75 000 kr per person och år. Du kan alltså handla hushållsnära tjänster för upp till 150 000 kr. Det är din inkomst och hur många andra avdrag du nyttjar som styr hur mycket du kan få i avdrag. Läs mer om RUT-avdraget hos Skatteverket.

För att kunna nyttja RUT-avdraget så måste du vara privatperson. Företag kan inte nyttja RUT-avdraget. Det kan inte heller användas för dödsbon. Du måste bo eller hyra bostaden, eller äga bostaden för att kunna nyttja RUT-avdraget.

Det går bra att använda Rut-avdrag för bostadsrätt. Rut-avdrag för hyresrätt går alltså lika bra att nyttja om man använder bostaden som permanentbostad. Du kan därför använda RUT-avdraget även om du bor i andrahand då du använder denna bostad permanent.

Du måste ha fyllt 18 år.
Det ska vara en permanentbostad eller fritidsboende.
Bosatt i Sverige och / eller betala tillräckligt med skatt här.
Inte uppnått maxtaket på 75 000 kr.
Företaget som anlitas måste ha F-skattsedel.

Lite enkelt kan man säga att ett bra pris för flyttstädning ligger på ett pris på 35 kr per kvm med RUT-avdraget (fullpris ligger då alltså på 70 kr). Kom ihåg att RUT enbart gäller för privatpersoner. Detta innebär att det ej kan nyttjas av flyttstädning för företag, eller vid flyttstädning för dödsbon.

Flytt och städfirmor drar oftast av RUT-avdraget redan då du får offerten. Det är sedan företaget som ansöker om resterande summan för RUT hos Skatteverket för att få den utbetald. När du får fakturan så är alltså RUT-avdraget redan medräknat i priset för flyttstädning, flytt, eller annan hushållsnära tjänst du beställt om du är privatperson. Du behöver endast uppge dina personuppgifter till det företag du anlitat för din tjänst då detta behövs registreras hos Skatteverket att du nyttjat RUT-avdrag.

  Gratis offert inom 1 minut


  Jag godkänner till att ta emot kommunikation i enlighet med integritetspolicyn.

  Rutavdrag för städning och flyttjänster:

  Rutavdrag maxbelopp 2022

  Nytt för 2022 är att maxbeloppet som privatpersoner kan nyttja för rutavdrag är 75 000 kr per person och år.

  Rutavdrag för hyresrätt och bostadsrätt

  Rutavdrag går lika bra att använda för hyresrätt som bostadsrätt.

  Rut-avdrag pensionär

  Rutavdrag går bra att använda för pensionärer förutsatt att du betalar skatt.

  Omdömen från våra kunder ?

  Vickan W

  Linus A