Vad innebär flyttstädning?

Vad innebär flyttstädning?

Flyttstädning innebär en så kallad “nollställning av ytskiktet”. Det vill säga att alla synliga ytskikt ska göras rena. När det kommer till städning såsom flyttstädning så finns det inga direkta regler för hur detta ska utföras men man rekommenderas ofta att följa riktlinjerna från mäklarsamfundet och kontrollera checklistan för flyttstädning från städfirmor så att den stämmer överens med denna.
Däremot så ställs nästan alltid krav på att flyttstädningen ska utföras. Vare sig du hyr, köpt eller sålt ditt boende så ska vara rent för den nästkommande som skall flytta in. Detta är ett krav som inskrivet i sälj-/köpekontraktet, eller om du hyr så står detta angivet i ditt hyreskontrakt. Du kan däremot själv avgöra om du önskar att utföra städningen själv, eller via ett städbolag: kraven på städkvalitén är det samma.

Tips – Ta hjälp av en städfirma

En flyttstädning är dock en helt annan nivå, än en vanlig storstädning och det ställs helt andra krav och är ett krävande jobb som skall utföras med noggrannhet. Man måste tänka på både hur saker ska städas, samt vilken utrustning som ska användas. Därför är det rekommenderat att man ska anlita ett städbolag för att utföra denna typen av städning. Ett alternativ är att man på egen hand ser till att man har en bra checklista för flyttstäd så att man kan kravställa att allt blir gjort.

TIPS: Kolla omdömen på städföretag

W3.CSS W3.CSS

Checklistor mellan städbolag kan variera något ibland så kolla vad som skiljer dem åt. Här kan du läsa mer om vad som ingår i flyttstädning. Kortfattat kan man säga att alla utrymmen och vrår ska städas såsom bakom, under, över, innuti och utanpå. Detta innefattar alla rum, skåp, garderober, vitvaror, spisfläkt, ugn och ugnsplåtar, vattenblandare, kranar och badrumsenheter. Här inkluderas även fönsterputs, dammtorkning av lister och sniderier, dörr- och fönsterkarmar med mera. Det är många moment som ska utföras, och det är av den anledningen som en lista är utomordentligt bra att ha till hands.

Är det så att du hyr i andrahand så är det vanligt förekommande att det även står i andrahandskontraktet att det ställs krav på flyttstädning. Vid uppsägning av lägenheten så är det fortsatt den som står på hyresvärdens kontrakt som ansvarar för att boendet är rent och snyggt samt återställt, inte andrahandshyresgästen.
Är det så att lägenheten hyrs ut möblerad så skiljer sig flyttstädningen något, och det är samma städning som utförs vid till exempel en städning inför visning. Man städar då ytor som ej dolts av möbler.

Även här regleras städningen nästan alltid i köpekontraktet. Det vill säga att det är säljaren som ansvarar för den, men att köparen har besiktningsplikt vid nyckelöverlämningen. Städningen är den samma som vid omöblerad lägenhet, men det tillkommer oftast fler biutrymmen på villor samt att ytan är större. Städning av trädgård ingår aldrig eller rengöring av fasad, taktvätt eller gångar utomhus.

Det är mycket som ska göras inför en försäljning av bostad. För att underlätta för en själv och för att ge bostaden en så bra möjlighet till en försäljning som det går, så är det populärt att boka in en visningsstädning av bostaden. Detta är till skillnad från en vanlig flyttstädning, en städning som görs möblerad. Då ger man de potentiella köparna ett fräschare intryck av bostaden, och visar dess fulla potential.

Här är det vanligt att man bokar in en visningsstädning som beskrivet ovan då det ofta finns kvar möbler inför visningen. Denna städning underlättar den kommande flyttstädningen då eventuell ingrott smuts blir rengjort redan vid visningsstädningen. Det kan vara bra att känna till att det är andra regler som gäller med RUT-avdraget vid en dödsbostädning än vid en flyttstädning.

Till skillnad från andra flyttstädningar så finns det ju ingen tidigare boende som ansvarar för städningen. Här är det istället byggherren eller byggentreprenören som ansvarar för städningen. Som vanligt är det du som köpare som ansvarar för besiktningen av städningen vid nyckelöverlämningen. Här gäller det då att inte bara utgå från checklistan för flyttstädning, kolla vitvaror och dylikt, man ska även kolla noga så att allt byggdamm är borttaget.

Vem som ansvarar för flyttstädningen står oftast angivet i köpes- eller hyreskontraktet. Det finns inga regler för hur en flyttstädning ska utföras, eller vem som ansvarar för den. Därför ska man alltid kolla i sitt kontrakt vad som gäller för flyttstädning vare sig man bor i hyresrätt, bostadsrätt eller i villa.
Det som kan kännas tryggt är att de flesta städfirmor har städgaranti, och ofta så mycket som 7-14 dagar. Detta gör att till och med båda parter hinner inspektera flyttstädningen för att se så att den är utförd efter de krav man har, checklista för flyttstäd, och mäklarsamfundets riktlinjer för flyttstädning. Tack vare checklistan så kan man enkelt se vad som ska ingå i sin flyttstädning: allt från avlopp och golvbrunnar, till fönsterputs och biutrymmen. Detta gör att både den som beställer städningen (oftast säljaren, eller den som ska flytta från boendet), och den nya ägaren eller hyresgästen kan inspektera, och eventuellt klaga på flyttstädningen.
Städgarantin gör då att städarna antingen kommer tillbaka och åtgärdar de missar som gjorts, eller att beställaren gör det på egen hand mot ett reducerat pris på slutfakturan. Du kan se vad som gäller för din flyttstädning på städföretagets hemsida, och ibland specificeras detta även i offerten.

  Gratis offert inom 1 minut
  Jag godkänner till att ta emot kommunikation i enlighet med integritetspolicyn.

  Boka flyttstädning

  Har du frågor gällande vad flyttstädning innebär eller flytthjälp, så hör av dig till oss på SEM Städ, eller be om en offert i formuläret nedan. SEM Städ har goda omdömen för flyttstäd och annan typer av städning. Beroende på vilken typ av städning du har behov av så kommer flyttstädnings pris att variera. Här kan du se exempel på flyttstädning priser.

  Kontakta oss för frågor här

  Fler tjänster

  Flytt och städ

  Perfekt städ

  Vi garanterar perfekt städning med 7 dagars garanti
  Flyttstäda

  Boka din tjänst med trygghet

  Vi följer mäklarsamfundets riktlinjer och är certifierad städfirma
  flyttstädning offert

  Konstnadsfri snabb offert

  Få offert med kostnad för din städning på 1 minut

  Alexandra V

  Elin S